Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΤΡΟΦΕς ΠΟΥ ΜΑς ΔΙΝΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ

 

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα.

Πάντα να τα  χρησιμοποιείτε  υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα.

Υπάρχουν κάποιες τροφές που βοηθούν να «παγώσουμε» το χρόνο, ενώ παρέχουν εξαιρετική χρησιμότητα στο δέρμα μας:

Ανανάς
Στο νωπό ανανά συναντάμε μεγάλες ποσότητες βιταμίνης C, χλωρίου και καλίου. Περιέχει βρομελίνη, ένα πρωτεϊνούχο ένζυμο με αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών φλεγμονών, προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα και ρυθμίζει την αλκαλικότητα. Επίσης, βοηθάει στην καλύτερη πέψη πρωτεϊνούχων γευμάτων.
Καρύδια
Πλούσια σε α-λινολεϊκό οξύ, τα καρύδια βοηθούν στη καταπολέμηση των φλεγμονών της επιδερμίδας, δερματίτιδες και εκζέματα. Είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης E, αλλά και αργινίνης, ένα θαυματουργό αμινοξύ, υπεύθυνο για τη διατήρηση της καλής καρδιαγγειακής λειτουργίας. Για να αποφύγετε της οξείδωσή τους, προτιμήστε τα συσκευασμένα καρύδια ή αυτά με το τσόφλι και καθαρίστε τα μόνοι σας.
Πορτοκάλια και μανταρίνια
Είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στην αναδόμηση του κολλαγόνου και προστατεύει από την οξείδωση. Επίσης, περιέχουν κάλιο, που βοηθάει στη διατήρηση ομαλού ισοζυγίου του νερού και φολικό οξύ, το οποίο συμβάλλει στην παραγωγή νέων κυττάρων και στην επιδιόρθωση του DNA. Προτιμήστε να τα καταναλώνετε ολόκληρα και όχι σε χυμό.

Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο περιέχει αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό, βελτιώνουν την υφή του δέρματος και προσφέρουν αντιρυτιδική προστασία. Προκειμένου να λαμβάνετε όλα τα οφέλη του ελαιολάδου, προτιμήστε να το καταναλώνετε ωμό και χωρίς μαγειρική επεξεργασία. Περιχύστε το πάνω στα όσπρια και στα λαχανικά, στο ψωμί ή καταναλώστε το ακόμη και μόνο του (το πρωί, 1 κουταλάκι σε άδειο στομάχι).

Νιφάδες Βρώμης
Αποτελούν εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, αντιοξειδωτικών και βιταμινών του συμπλέγματος B. Οι νιφάδες βρώμης είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, που βοηθούν στη διατήρηση της καλής εντερικής λειτουργίας. Προτιμήστε να τις καταναλώνετε ωμές, αφού πρώτα τις μουλιάσετε σε ρόφημα.
Τσάι
Το τσάι αποτελεί ένα σούπερ αντιοξειδωτικό και αντιγηραντικό ρόφημα. Ανεξάρτητα από το είδος ή το χρώμα του, το τσάι και οι ευεργετικές του ιδιότητες παρέχουν σημαντική προστασία, και η καθημερινή κατανάλωσή του έχει πολλά οφέλη στην υγεία μας. Απολαύστε το με λίγο λεμόνι και χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ενώ καλό θα ήταν να αποφεύγετε την κατανάλωσή του πριν και αμέσως μετά το φαγητό.

Μοσχάρι
Παρόλο που περιέχει λίγα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερίνη, το ψαχνό μοσχάρι αποτελεί μια καλή πηγή πρωτεϊνών, σιδήρου, καρνοσίνης, η οποία δρα αντιγηραντικά, ψευδαργύρου, ιχνοστοιχείο που συμβάλλει στην παραγωγή κολλαγόνου και βιταμινών B για μείωση της λιπαρότητας του δέρματος. Προτιμήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο μαγειρέματος, π.χ. βραστό και συνοδέψτε το με πολλά λαχανικά.

Σαρδέλες
Οι σαρδέλες βοηθούν σημαντικά την επιδερμίδα γιατί περιέχουν ω-3 λιπαρά με αντιφλεγμονώδη δράση, βιταμίνες Β και ιχνοστοιχεία που χαρίζουν δέρμα λείο και σφιχτό. Καλό θα ήταν να τις καταναλώσετε βραστές με λαδορίγανη, σκόρδο και μαϊντανό, ψητές με ρίγανη και σάλτσα ντομάτας ή ωμές διατηρημένες σε ελαιόλαδο, αλλά όχι παστές.

Κολοκυθόσποροι (Πασατέμπος)
Οι συγκεκριμένοι σπόροι είναι πλούσιοι σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, ω-6 και λινολεϊκό οξύ, σίδηρο και βιταμίνη Ε, γνωστή για τις αντιοξειδωτικές και αναπλαστικές της ιδιότητες. Ο ανάλατος πασατέμπος αποτελεί ένα ιδανικό σνακ, ενώ μπορεί επίσης να συνδυαστεί με σαλάτες φρούτων και λαχανικών, σάλτσες ζυμαρικών, ρύζι ή όσπρια.

Γλυκοπατάτες
Σε σχέση με τις κοινές πατάτες, η γλυκοπατάτα έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο και περισσότερη β-καροτίνη, η οποία μέσω της αντιοξειδωτικής της δράσης βοηθάει στην ανανέωση των κυττάρων, προσφέροντας ελαστικότητα στην επιδερμίδα και προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Μπορεί να καταναλωθεί βρασμένη ή ψημένη συνοδεύοντας όλα τα φαγητά.

ΠΗΓΗ  http://www.fytokomia.gr/permalink/6430.html

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΜΥΡΤΙΛΟ

ΠΗΓΗ  http://myrtilo.gr/ Ιδιότητες Μύρτιλου & Υγεία Τα φρούτα blueberries είναι εύγευστα και έχουν υψηλή θρεπτική αξία. Αντίθετα είναι  φτωχά σε λίπος, νάτριο και θερμίδες, γεγονός που τα τοποθετεί στην πρώτη βαθμίδα της υγιεινής διατροφής. Το Μύρτιλο είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Α, C, Ε και Β- καροτίνη, σε σάκχαρα, σε κάλιο, μαγνήσιο, φωσφόρο, ανόργανα οξέα, μεταλλικά άλατα, πηκτίνη και φυτικές ίνες. Τα Μύρτιλα διαφημίζονται ως πηγή αιώνιας νιότης και οι τρέχουσες μελέτες για τα οφέλη τους στρέφονται σε αντιοξειδωτική δραστηριότητα, αντιγήρανση, πρόληψη καρκίνου, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, υγεία όρασης και ουροποιητικού συστήματος. Σε μετρήσεις που έγιναν μεταξύ 40 φρούτων και λαχανικών κατέλαβαν την 1η θέση!!!!!! Θεωρείται ιερό φυτό από την αρχαιότητα, συνδέθηκε με πολλές θεότητες, κυρίως με την Αφροδίτη. Φάρμακο από την αρχαιότητα, χρησιμοποιήθηκε για πλήθος νοσημάτων. Επίσης στην αρχαία Ελλάδα παρασκεύαζαν ένα αρωματικό κρασί ...

ΕΥΦΡΑΣΙΑ

Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα. Ευφρασία: Για θεραπεία των φλεγμονών του ματιού (επιπεφυκίτιδα/βλεφαρίτιδα, κριθαράκι) Λατινικό όνομα: Euphrasia officinalis Κοινό όνομα: Eyebright Παραδοσιακή ιστορία και χρήση Η ευφρασία ήταν διαθέσιμη στους αρχαίους γιατρούς όπως τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, καθώς και στους Άραβες γιατρούς. Είναι ένα ιθαγενές ευρωπαϊκό ετήσιο βότανο. Το όνομά του ευφρασία προέρχεται από την ελληνική λέξη ευφροσύνη που σημαίνει χαρά όσον αφορά στη χρήση του ως καθαριστικό των ματιών. Το βότανο χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τους Δυτικούς βοτανολόγους ως καθαριστικό των ματιών. Οι βοτανοθεραπευτές το χρησιμοποιούσαν ως κατάπλασμα για τοπική θεραπεία των φλεγμονών του ματιού, που συμπεριλαμβάνουν επιπεφυκίτιδα, βλεφαρίτιδα και κριθαράκι. Σύγχρονη έρευνα Λίγες επιστημονι...

Η Boswellia Serrata, ( Ινδικό λιβάνι),(στα σανσκριτικά Shallaki )

  Αποποίηση: Το άρθρο αυτό δεν αποτελεί συμβουλή υγείας και έχει ενημερωτικό χαρακτήρα. Πάντα χρησιμοποιείτε τα βότανα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού και ειδικά όταν παίρνετε ταυτόχρονα άλλα φάρμακα ή βότανα. -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Boswellia Serrata, το αντιφλεγμονώδες της Φύσης Η Boswellia Serrata, το αντιφλεγμονώδες της Φύσης, γνωστή και ως Ινδικό λιβάνι,(στα σανσκριτικά Shallaki )είναι ένα φυτό που μεγαλώνει σε κάποιες περιοχές της Ινδίας και χρησιμοποιείται για το θεραπευτικό εκχύλισμα από το κολλώδες ρετσίνι, που βγαίνει από το φυτό. Η ρητίνη αυτή του δένδρου boswellia περιέχει σημαντικές ποσότητες των δραστικών συστατικών που περιλαμβάνουν καρβόνη, φαρνεζόλη, λιμονένιο, βορνεόλη και boswellic acid (μποσβελλικό οξύ). Το εκχύλισμα του φυτού έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες. Στην παραδοσιακή Ινδική ιατρική αλλά και στην μοντέρνα θεραπευτι...