ο μεγάλος και εξωτικός αρτόκαρπος θεωρείται από ειδικούς η επόμενη τροφή-θαύμα.

Γνωστός με τη λατινική ονομασία «artocarpus altilis», ο καρπός με την πράσινη σάρκα και την υφή πατάτας, αποτελούσε κάποτε τη βάση της διατροφής των Τζαμαϊκανών. Σήμερα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο καρπός αυτός θα μπορούσε να προσφέρει διατροφική αυτονομία στο νησί, αλλά και σε άλλες περιοχές, όπου δύσκολα καλύπτονται οι διατροφικές ανάγκες των κατοίκων τους.
Ο καρπός μπορεί να γίνει αλεύρι και να χρησιμοποιηθεί σε γλυκά και αλμυρά πιάτα, όπως οι τηγανίτες. Επίσης, ζυμαρικά και πατατάκια σχεδιάζεται να παρασκευαστούν, ώστε το φαγητό να αποθηκεύεται ευκολότερα. Οι ώριμοι καρποί μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιεινό υποκατάστατο για κάθε αμυλούχο τρόφιμο (π.χ. το ρύζι και οι πατάτες), αν τους βράσετε ή τους ψήσετε στον ατμό ή το φούρνο. Τους άγουρους καρπούς, που έχουν γεύση καρδιάς αγκινάρας, μπορείτε να τους βράσετε, να τους μαρινάρετε ή να τους κάνετε τουρσί. Τους ώριμους καρπούς, που έχουν γλυκιά γεύση, μπορείτε να τους καταναλώσετε ωμούς ή να τους χρησιμοποιήσετε σε κέικ και πίτες. Ακόμη και τα λουλούδια που βρίσκονται στα δέντρα μπορούν να γίνουν ζαχαρωτά.

Είναι πλούσια σε βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, ενώ επίσης αποτελούν υψηλή πηγή υδατανθράκων χωρίς γλουτένη και πρωτεΐνης, η οποία τελευταία έχει μεγαλύτερο ποσοστό αμινοξέων από ότι η σόγια. Έχει περίπου 25% υδατάνθρακες και 70% νερό, μια μέση ποσότητα βιταμίνης C (20 mg/100 g), μικρές ποσότητες μετάλλων (κάλιο και ψευδάργυρος) και θειαμίνη (100 μg/100 g).
Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)
Ενέργεια 431 kJ (103 kcal)
Υδατάνθρακες 27.12 g
Σάκχαρα 11
Οι φυτικές ίνες 4,9 g
Λίπος 0,23 g
Πρωτεΐνη 1,07 g
Βιταμίνες
Η βιταμίνη Α ισοδύναμα.
λουτεΐνη ζεαξανθίνη 22 μg
Θειαμίνη (Β1) 0,11 mg (10%)
Ριβοφλαβίνη (Β 2) 0,03 mg (3%)
Νιασίνη (Β3) 0,9 mg (6%)
Παντοθενικό οξύ (Β 5) 0.457 mg (9%)
Η βιταμίνη Β 6 0,1 mg (8%)
Φολικό οξύ (Β 9) 14 μg (4%)
Χολίνη 9,8 mg (2%)
Βιταμίνη C 29 mg (35%)
Βιταμίνη Ε 0,1 mg (1%)
Βιταμίνη Κ 0,5 μg (0%)
Trace μέταλλα
Ασβέστιο 17 mg (2%)
Σίδερο 0,54 mg (4%)
Μαγνήσιο 25 mg (7%)
Μαγγάνιο 0,06 mg (3%)
Φώσφορος 30 mg(4%)
Κάλιο 490 mg (10%)
Νάτριο 2 mg (0%)
Ψευδάργυρος 0,12 mg (1%)
Άλλα συστατικά
Νερό 70.65
Παραδοσιακά, στην Πολυνησία, ένα δέντρο φυτεύεται κάθε φορά που γεννιέται ένα παιδί, διότι αυτό θα μπορούσε να εγγυηθεί τα τρόφιμα για όλη τη ζωή του παιδιού αυτού!
ΠΗΓΗ http://texnologosgeoponos.blogspot.gr/2014/07/artocarpus-altilis.html
